Marknadsföring

Nu när din bok ligger ute på världens största plattform för att sälja böcker, är det då inte bara att luta sig tillbaka och vänta på att försäljningen ska börja ta fart och pengarna rullar in?

Nej, inte riktigt. Tyvärr funkar det inte så.

Det finns andra plattformar än Amazon, och vi återkommer till dem, men låt oss fokusera på hur Amazon fungerar först.

Amazon säljer allt mellan himmel och jord. De har miljontals varor att erbjuda sina kunder. Amazons strategi är att en potentiell kund ska bli presenterad med träffar eller varor som är relevanta till just dem. Kom ihåg det – relevans. Vad innebär det? Jo, att om du går in på Amazon för att försöka finna något specifikt, så gör Amazon allt de kan för att du ska hitta exakt det du söker för till rätt pris. 

Ett annat viktigt begrepp är att Amazon är inte en webb-butik först och främst – det är en sökmotor. Visst, det är en webb-butik också, men framför allt vill Amazon att du snabbt ska hitta vad du söker.

Lägg ihop de här två begreppen – relevans och sökmotor – och du har en tjänst som inte är helt olik Google. Om du googlar något förväntar du dig att den mest relevanta sidan kommer längst upp i listan. Du vill inte scrolla långt ner på sidan eller – hemska tanke – klicka dig vidare till sida två i Google-sökningen. Amazon vill att du ska hitta det du söker snabbt som attan. De vet att om du inte hittar det direkt kanske du ger upp och försöker på någon annan tjänst i stället. Nej, nej, det går inte för sig. De vill behålla dig som kund till varje pris. 

Och inte nog med det. När du väl har hittat vad du söker kommer Amazon med subtila förslag på vad du kan köpa utöver det du sökte. Det kan vara förslag på likvärdiga produkter om du vill jämföra, på tillbehör som passar bra till produkten du sökte, eller förslag på varor som andra kunder köpt som köpt produkten du just hittade. Ungefär som raderna med godis vid kassan i en mataffär: “kanske ingen dum idé i alla fall med en påse Gott & Blandat”. Eller ta IKEA. Du går inte in på IKEA och köper en sak. Ingen har någonsin bara köpt en sak på IKEA. Hela deras koncept går ut på att du ska plocka på dig varor som du absolut inte visste att du behövde. Amazon har samma strategi, fast på nätet. 

Gör Amazon då detta för att vara snälla? Knappast. De har ett vinnande koncept, och de är bra på service, därom råder det inga tvivel. Men först och främst är det en affärsverksamhet. Du som kund ska inte bara kunna leta dig fram till exakt det du behöver, du ska få det serverat på ett silverfat direkt när du går igenom dörren. Om du som kund är nöjd förblir du kund hos dem. Och Amazon tjänar pengar. Mycket pengar. 

Varför gör då inte alla företag som Amazon? Många försöker, och vissa har likvärdiga koncept. Men Amazon har vuxit till den grad att de har utvecklat teknologi som är den smartaste och mest sofistikerade som finns på marknaden i den här branchen. De har tillgång till en ofantlig massa tekniska genier. De har infrastrukturen. Att nå upp till deras nivåer kostar resurser som de flesta inte har och aldrig kommer att ha. Och Amazon delar inte med sig. Deras algoritmer är inte direkt open source. 

Men hur är allt det här relevant för att sälja böcker?

Enbart Amazon har tillgång till informationen av exakt hur många böcker de har i sitt sortiment, men det rör sig om miljoner, och troligen närmare tio miljoner än en. Det är jättemånga böcker det. Om vi räknar relativt konservativt med fem miljoner böcker, och du har en bok ute, så är din bok en på fem miljoner. 

Visst, du har valt kategorier, till exempel Romantik (Romance) eller Deckare (Crime). Det filterar ju en del, så är det. Om du till exempel valt kategorin romantiska kokböcker (om det nu finns) kanske din bok “bara”  är en på hundratusen. 

Om din bok är ny och inte har några omdömen (reviews) eller sålda exemplar så hamnar din bok ganska långt ner i listan. Med andra ord, om någon går in på kategorin Romantiska Kokböcker och börjar scrolla så kan det ta ett tag innan de kommer till just din bok. Om din bok är rankad som nummer 95856 i din kategori, är det då sannolikt att någon letar sig så långt ner i listan? Troligen inte.

Varje kategori har en ranking, det vill säga en lista av böcker som ligger högst upp och därefter i nedstigande led. Du kan se exakt vilken ranking just din bok har. Rankingen bestäms av försäljning. Ju fler böcker du säljer, desto bättre ranking. 

Som sagt, Amazon presenterar det som är relevant, och som de tror att folk är mest benägna att köpa. Om de ser att en bok är populär och ligger högt i rankingen så utgår de ifrån att det är mer troligt att någon köper en högt rankad bok än en lägre, och således blir den högre rankade boken presenterad först.

Men vad är nu detta? Har jag slitit så här hårt med att publicera en bok bara för att hamna längre ner i rankingen än Grönlands fotbollslandslag? 

Nej! Det är här ditt markadsföringstänk börjar. Det är här du tar av dig din författarhatt och sätter på dig din reklamhatt.

Var börjar jag?

Det finns inga genvägar för att lyckas som författare. Det krävs tonvis med hårt jobb, envishet, och litet tur. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och allt det där. Det finns ingen magisk formel för att gå från noll till hundra på nolltid. 

Så vi börjar med en genväg. 

Din bästa marknadsföring är dina böcker. Om ditt mål är att bara enbart skriva en bok och se vad som händer så kan du förstås bortse från pluralet i böcker. Men om du vill satsa på ditt skrivande och se hur långt du kan gå – fortsätt skriva. Om din tid är begränsad och du måste välja mellan att skriva eller “allt det andra” – skriv! När du har tre eller fyra böcker du är stolt över så kan du börja fundera på att dyka djupare i marknadsförings-djungeln. 

Hur resonerar vi här då? Varför kan jag inte börja marknadsföra min första bok så fort jag publicerat den? Vad är det för fel på det?

Det är inget fel med det, egentligen. Om du verkligen har skrivit århundradets bok som börjar sälja som smör så kan du lugnt dra dig tillbaka. Men det är riskabelt. Förutom att chansen att du skrivit århundradets bok är försvinnande liten (jag betvivlar inte din talang, det är inte det, men det finns många böcker där ute som kanske är lika bra eller bättre) så har du enbart en produkt. Om det visar sig att din bok är en hit så kommer dina läsare att vilja ha mer. Har du inte mer att erbjuda så väljer de något annat att läsa. Läsare är otåliga på det viset. Om det visar sig att din bok inte är en hit så har du fortfarande bara en produkt. Och en produkt som inte säljer är ju förstås inte speciellt lukrativt. 

En läsare som hittat en författare de tycker om kommer gärna tillbaka för mer. Om du har en serie och en läsare gillar första boken så lär de också läsa uppföljarna. Harry Potter, någon? Eller tänk dig valfri bokserie. Som läsare, satsar du inte hellre på någon författare du vet att du gillar än någon okänd? Eller ta det utanför bokvärlden. Skulle du inte vilja att ditt favorit-klädesmärke hade mer än ett plagg att erbjuda? Och hade det inte varit konstigt om din favoritbil enbart erbjöd en modell? Tänkte väl det. Folk vill ha valmöjligheter och samtdigt få något de vet att de gillar. Även läsare. Läsare är konstiga på det viset. 

Och rent matematiskt, om du har fyra böcker är chansen större att någon hittar dig som författare än om du bara har en bok. Och när de väl hittat dig snärjer du in dem med din literära briljans och släpper aldrig taget. Muahahahaha. 

Ta ett steg tillbaka och fråga dig själv vilket mål du har med ditt skrivande. Om ditt mål är att enbart publicera och därefter vara nöjd, så är förstås en bok fullständigt tillräckligt. Men om ditt mål är att sälja böcker utanför din bekantskapskrets så kommer du att behöva mer än en produkt i din portfölj. 

 

Hur marknadsför jag?

Kanske har du tagit rådet i föregående paragraf och tagit en paus här och skrivit fyra böcker till. Kanske inte. Oavsett hur många böcker du nu har så är det förr eller senare dags att börja tänka på hur du når ut med dem.

Om du har ett förlag så är det bara att gratulera. Ett bra förlag sköter all marknadsföring och försäljning, och du kan ägna dig åt skrivandet. Detta är ingen omöjlig väg att gå. Om du lyckats med detta önskar jag dig all framgång och lycka. Superbra jobbat! Denna text är ägnad åt författare som gör det mesta själv, så om det inte är fallet med dig har du kanske inte mycket mer att hämta här. Men som sagt, jag unnar dig all framgång med ditt förlag, och kanske plockar jag upp din bok i bokhandeln någon dag.

Men om du valt, eller tvingats välja, att göra allting själv, så kan du kanske få lite insikt i vad för alternativ du har här nedan.

Det finns hundra- eller tusentals sätt att marknadsföra böcker. Sociala medier, bokmässor, boksigneringar, bibliotek, podcastar, och en stor mängd andra mer eller mindre kreativa kanaler att nå ut. Det mest extrema exemplet jag hört var en amerikansk författare som lämnade böcker på bokaffärer på flygplatser. Bara satte ett exemplar i hyllan när personalen tittade bort. Utan att ens ha en prislapp. I hoppet att någon plockade upp boken och blev nyfiken. Jag skulle säga att det vore slöseri med tid och pengar, men enligt honom var det en lyckad taktik. Det närmaste jag kommit denna strategi har varit att placera mina böcker i bokhyllor på turisthotell. Till dags dato har det inte gett resultat. Men vem vet, kanske får jag ett meddelande från Kreta eller New York någon dag. Men tills dess förlitar jag mig på säkrare kort.

En gemensam nämnare med marknadsföring är att “nå ut”. Du vill att så många som möjligt ska se dina böcker. Om varje person som såg dina böcker köpte ett exemplar vore det guld. Det vore också extremt konstigt, för att inte säga magiskt. Men det finns ingen produkt i världen som alla som hört talas om den har köpt. Med andra ord, bara en viss del av alla som ser eller hör talas om din bok kommer att köpa den. Är det en procent? Tio procent? Femtio procent? Omöjligt att säga, och det beror på din marknadsföringskanal och din strategi, och förstås också på din skicklighet som försäljare, men jag skulle tippa på att du säljer maximalt en bok för varje tio som hör talas om den. Det är generöst räknat. En mer konservativ siffra närmar sig förmodligen snarare en procent. Detta är helt utan vetenskapligt eller statistiskt belägg. Men det tål att fundera på. Hur många personer måste höra talas om eller se min bok för att jag ska sälja ett exemplar?

Poängen här är att det finns oändligt många sätt att marknadsföra din bok eller dina böcker, och oftast måste man använda sig av flera olika kanaler. Återigen, om man har en agent eller publicist som gör allt arbete så är det finemang, men om man som jag är självpublicerad får man vackert lära sig hur man når ut med sina produkter. 

Förresten, varför väljer jag att prata om marknadsföring här, och inte försäljning? Är det inte samma sak? Följer inte det ena med det andra? Nja, inte riktigt. Eller inte alls, egentligen.

Du kan lägga ut en trave av dina böcker på en bänk i stadens park med en burk bredvid där folk kan lägga pengar för betalning. Kanske inte det mest effektiva (eller konventionella) sättet att sälja böcker, men kanske kan det funka utan att du lyfter ett finger för att göra något annat (än att förstås hämta burken med pengar efteråt). Det är ett exempel på försäljning utan marknadsföring.

Eller så kan du bombardera sociala medier med bilder på dina böcker och länkar där man kan hitta mer information. Du kan gästa podcastar eller bokklubbar. Du kan köpa plats på en annonstavla på Sergels Torg. Du kan köpa en annons på Superbowl (om du har multum med stålar). Du kan gästa TV-soffor. I teorin kan du göra allt detta utan att sälja en enda bok. Det är ett exempel på marknadsföring utan försäljning.

Ett exempel då du skulle vilja satsa på marknadsförning före försäljning är om du vill bygga upp ditt varumärke som författare snarare än att maximera inkomsten från försäljning. Eller om du satsar på att bygga upp en fan-krets eller en mailing-lista som du senare kan använda för olika ändamål.

Men de båda begreppen går förstås hand i hand. För att sälja böcker måste du visa potentiella kunder att du eller din bok finns, och var de kan finna den. Och att marknadsföra något utan att ha något vinstsyfte kan tyckas litet poänglöst – såvida du inte driver en ideell förening, men det är ju inte därför vi är just här.

I alla fall, som obunden författare (independent author, eller indie) kommer du antagligen att prova på många olika sätt att marknadsföra dig och dina produkter. Man skulle kunna säga att det inte finns något rätt eller fel här, men det är inte riktigt sant. Rätt är om du hittar ett bra sätt att nå ut med dina böcker så att dina intäkter överstiger dina utgifter. Fel är om du slänger pengar på en viss kanal (t.ex. Facebook) utan någon som helst avkastning. Men vad som är sant är att vad som fungerar för en författare kanske inte fungerar för nästa. Vissa har en talang för att skapa reklam, medan vissa andra kanske inte är så bemästrade i konsten. Vissa är mer bekväma än andra att aktivt engagera sig och sälja sig själva, medan andra skyr tanken på att behöva befatta sig med andra människor (Introverts unite!). Vissa genrer passar bra för en speciell form av marknadsföring som kanske inte passar andra. 

Så med andra ord, om du är ny på det här området så finns det en massa – en riktigt jäkla stor massa – att lära sig. Att skriva en bok är bara halva jobbet gjort. Att marknadsföra och sälja nämnda bok är minst lika mycket jobb.

Men förtrösta inte! Jag ska försöka lägga ut vad du har för alternativ, främst på Internet och den internationella marknaden, att marknadsföra och sälja dina böcker.

Om du är intresserad av att veta mer, häng på! Vi börjar med att prata om ett väldigt stablit marknadsföringsverktyg, nämligen en Maillista.